april 4

Listan med musik som minskar din stress mest

I en mycket intressant artikel i tidningen Inc. Skriver Melanie Curtin om effekten av musik för att minska stress. Hjärnforskarna har kommit fram till att det finns viss musik som är mer avslappnande att lyssna på än annan och baserat på deras fynd har hon satt samman en spellista på Spotify.

I artikeln kan man läsa att ljudterapi i alla tider har varit ett populärt sätt att öka välmåendet och förbättra hälsan. Nu kan man backa upp detta genom modern hjärnforskning. Studien som Melanie refererar till utfördes på deltagare som var uppkopplade till sensorer medan de skulle lösa svåra tankepussel under tidspress. Deltagarna fick under tiden lyssna på olika musikstycken medan forskarna studerade deras hjärnaktivitet.

Musiken som gav bäst effekt heter ”Weightless” som gav hela 65% minskning av oro! Marconi Union som producerat musiken har gjort det i samarbete med ljudterapeuter med syftet att minska oron hos lyssnarna.

Idag har vi väldigt stora problem med stress i vårt samhälle och alla sätt att minska stressen är välkomna. Sedan länge vet vi att stressen bidrar till att öka risken för olika sjukdomar så som högt blodtryck, diabetes, fetma, depression, hjärtsjukdom, mag-och tarmsjukdom mm. En mycket stor del av den stress vi upplever kommer från vår arbetssituation. För att bibehålla sin hälsa behöver vi olika sätt för återhämtning och att lyssna på musik är ett effektivt sätt som man lätt kan göra på bussen hem från jobbet.

Här följer listan med musik som minskar stressen enligt Dr. David Lewis-Hodgson, på Mindlab International, som bedrev studien. De presenteras i fallande ordning utifrån effekt:

  1. We Can Fly,” by Rue du Soleil (Café Del Mar)
  2. Canzonetta Sull’aria,” by Mozart
  3. Someone Like You,” by Adele
  4. Pure Shores,” by All Saints
  5. Please Don’t Go,” by Barcelona
  6. Strawberry Swing,” by Coldplay
  7. Watermark,” by Enya
  8. Mellomaniac (Chill Out Mix),” by DJ Shah
  9. Electra,” by Airstream
  10. Weightless,” by Marconi Union

Melanie Cutin har gjort en spellista på Spotify över de tio spåren, som är ca 50 minuter lång.

Läs originalartikeln av Melanie Curtin här.


Tags

Hjärnforskning, Idéer, Livslust, lösningar, Minska oro, stress, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!