maj 31

Bästa tillfället för viktiga beslut!

0  comments

Bästa tillfället för viktiga beslut!

– är inte en tidpunkt utan ett sinnestillstånd!

 

Vem har inte märkt att vi ser på saker annorlunda när vi är på bra humör och när vi är på dåligt humör? Det är ingen svår matematik. Det som är knepigare är att använda sig av den insikten i verkliga livet.

När vi är på olika humör är det som om vi har olika glasögon på oss. När vi är fyllda av goda känslor har vi en sorts glasögon. Då bryr vi oss inte så mycket när kollegan kommer för sent, eller vi tar det med jämnmod när vi hamnar i morgonköerna och vi biter ihop när vi glömt spara dokumentet som kraschat.

Hade det hänt en dag med de ilskna glasögonen på, hade vi kanske rivit av en vass kommentar till den som kom för sent, kört i bussfilen samtidigt som vi gnisslat tänder för att hinna snabbare till jobbet och brutit ihop i gråt över det kraschade dokumentet. Beroende på humör upplever vi två helt olika dagar och vi kanske skapar helt olika resultat. Situationerna är desamma – men känslorna och tankarna helt olika!

Efter dagen med positiva glasögon har du garanterat mer energi och har vårdat relationerna med de omkring dig. Du kan se uppdykande problem med lite distans och fokuserat hitta en lösning. Det kanske till och med känns som en rolig utmaning att hitta den perfekta lösningen. Men, du håller dig för skratt när du har haft de ilskna glasögonen på. Då ser det mer ut som en bomb slagit ner i ditt liv – du behöver kanske be om ursäkt till någon för ditt uppträdande, några felprioriteringar behöver kanske korrigeras och det tar lång tid att komma ner i varv när arbetsdagen är slut.

Ändå är det på det viset många lever, med andan i halsen och ett ”jag måste bara…” ringande i öronen. När vi har på oss våra glasögon med dåliga känslor är vi i en nedåtgående spiral och vårt fokus blir väldigt snävt. Egentligen är vi i ett överlevnadsläge och gör bara fokuserat saken mitt framför näsan. Ofta blir det sak efter sak på en oändlig todo-lista och som alla känns lika angelägna.

Något som vi alldeles för sällan pratar om är det jag kallar för vår inre visdom. Vår inre kompass som i alla lägen vet vad som är bäst för oss, så att vi kan leva ett liv med mening och glädje. Problemet är bara att vi i ett stressat tillstånd med de stressade glasögonen på, inte hör den. Rösten från vår inre visdom viskar till oss och vi hör den bara när det blir lugnt inombords.

Numera har jag lärt mig att jag behöver bli så där lugn och ”mjuk” inombords innan jag tar ett viktigt beslut som påverkar mitt liv på ett djupare plan. Det intressanta är att det jag upplever som ett problem när jag är stressad, ser ofta bara ut som ett litet väg-gupp när jag är lugn. De allra flesta av mina problem är bara problem för att jag misstolkar eller felbedömer dem i ett stressat, argt eller otåligt tillstånd. När jag blir lugn inombords ändras perspektiven och de slutar vara ett problem. Då blir det mycket enklare att ta bra beslut, som bidrar till att jag mår och får det bättre!


Tags


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Undrar när de kommer på mig?

Undrar när de kommer på mig?