mars 1

Recept för ett kreativt liv!

0  comments

Jag är förvånad att så många tror att kreativitet bara är några fåtal förunnat. Som att bara några få blivit välsignade av en högre makt till att kreera. Ur deras hjärnor kommer mystiska och vidunderliga tankar som vi andra sen entusiastiskt kan applådera.

Så klart att vi alla är olika och har olika sätt att uttrycka oss, men den kreativa kraften tillhör oss alla. Vi är alla kreativa varje dag!
Att vara kreativ handlar ju om att skapa något från inget. Så, bara genom att laga din middag varje dag är du kreativ.
Ja vet, jag vet…det är inte vad du menar med kreativitet! Men det jag vill peka på är att kreativitet inte är något mystiskt som händer några få eller bara vid speciella tillfällen. Den kreativa kraften är alltid närvarande. Om den tar sig uttryck genom dig eller inte handlar mer om du tar emot den eller inte.

Den kreativa kraften behöver utrymme. Den behöver luft och vidd för att snappa upp idéer ur ingenting. Och det här utrymmet är något vi har väldigt ont om idag. Det är framför allt i våra huvuden vi behöver detta utrymme, för de nya kreativa tankarna når inte fram genom bruset av alla måsten och borden, tidspussel, planering, todo och skjutsning till fotbollen. Det är när det blir lite lugnare i huvudet och vi börjar slappna av som vi hör de nya tankarna och då vi kan låta dem vandra en stund. Om vi sen låter fantasin få fritt spelrum kan den kreativa idén får marinera, utvecklas och bli tydligare i konturerna.

Det är inte slumpen som gör att dina bästa idéer kommer i duschen eller under springturen, utan det är då du spontant slappnar av och blir mottaglig.

Att vara kreativa är vårt naturliga tillstånd och när vi återgår till ett mer naturligt sätt att leva återfår vi vår kreativa förmåga. Neuroledarskapen har beskrivit hjärnans behov i en modell de kallar för Mindplatter som ger dig ledtrådar till vad du behöver för att återställa hjärnbalansen. Varje dag behöver hjärnan:

  1. Tillräckligt med sömn
  2. Fysisk aktivitet/träning
  3. Känna samhörighet med andra
  4. Tid att fokusera
  5. Tid att bara slappa
  6. Reflektera
  7. Leka/ha roligt

Som allt annat kommer det bli allt lättare att ta emot och uttrycka dina nya idéer ju mer du övar! Så ta som vana att varje dag uppmärksamma när du skapar någonting från ingenting.

Och du…glöm inte att ha roligt när du gör det!


Tags

Älska livet, Hjärnforskning, Idéer, Kreativitet, tankar, Tidsbrist, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!