december 25

Tredje uppgiften – upplev tacksamhet!

0  comments

[responsive_video type=’vimeo’]https://vimeo.com/247834491[/responsive_video]

För dig som vill läsa:

Det finns en organisation som heter Heart Math Institute. De forskar på hjärtats intelligens och hur det hjälper hjärnan att vara i balans.
När hjärtat mår bra (dvs vi känner positiva känslor och välmående) så skickar den signaler till hjärnan som börjar fungera på ett harmoniskt sätt.


Vad betyder det i praktiken?
Jo, att man kan använda sig av hjärtat som en stämgaffel för att ställa in hjärnan i ett positivt tillstånd. När vi tittar på vackra bilder som framkallar känslor av skönhet, tänker på saker man älskar, lyssna på musik som gör att man känner sig upprymd, så börjar hjärtat slå jämnare och i takt.
Man kallar det för koherens. När det här händer synkroniseras hjärnan med hjärtat och koherens uppstår även i hjärnan. Det bästa i kråksången är att det motverkar stress, påbörjar återhämtning i kroppen och gör att vår mentala kapacitet ökar.


När vi är stressade är hjärnvågorna väldigt oregelbundna och ojämna. Vi kan likna det vid en symfoniorkester när de värmer upp och alla spelar i otakt. Det blir rätt och slätt bara en massa oljud! Sen ställer sig dirigenten på podiet och bestämmer takten. Istället för oljud blir det musik med potentialen att helt förtrolla oss. Det är det som händer; när det blir ”musik” i hjärtat blir hjärnan harmonisk och vår mentala potential ökar dramatiskt.

Man talar om förhöjda känslor och en av de starkaste är känslan av tacksamhet.
Genom att känna oss tacksamma kan vi skapa harmoni i både hjärtat och hjärnan. Därför handlar naturligtvis denna veckas uppgift om att fokusera på tacksamhet.

Uppgiften är att varje dag skriva ner tre saker du är tacksam för.

  1. Varje dag ska du hitta nya saker du är tacksam över, så att listan hela tiden växer.
  2. När du har skrivit ner dina tre saker ska du fokusera på hjärtat en stund.
  3. Fördjupa din andning litegrann och gör den jämn samtidigt som du fortsätter att fokusera på hjärtat. Du kommer snabbt känna att du blir lugnare.
  4. Efter några andetag tänker du på den första saken du är tacksam för och håller kvar den en stund (kanske någon minut), sen gör du samma sak med de två andra sakerna du är tacksam för.
  5. Fortsätt hela tiden att andas lugn och jämnt.


Det räcker med några få minuter per dag för att få positiva hälsoeffekter.

Ha det så kul med övningen, den är verkligen superhärlig!

Vi hörs och ses nästa vecka!


Tags


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!