januari 24

Sjätte uppgiften – en sak i taget!

0  comments

[responsive_video type=’vimeo’]https://vimeo.com/250628667[/responsive_video]


För dig som vill läsa:

Något som gör oss människor unika som art på jorden är vår förmåga att tänka kreativt i nya banor, att förutse händelser och planera för framtiden. Det är den främre hjärnbarken hos oss som gör det möjligt och där dina medvetna tankar uppstår. Författaren David Rock kallar det för din mentala scen och det är där ditt dagliga liv spelas upp.

För att fungera och må bra, underlättar det om vi vet några saker om hur vår hjärna fungerar.

  1. Vi tror ofta att vår mentala scen är stor och att vi kan hantera en massa saker på samma gång dvs. ha en massa bollar i luften samtidigt.
    Sanningen är att vår mentala scen är liten – pytteliten. Samtidigt som vår hjärna kan rymma enorma mängder data, så är det bara en liten bråkdel vi kan processa på en och samma gång utan att vi blir överväldigade. Man har kommit fram till att vi maximalt kan hantera 7 informations enheter samtidigt, men helst bara tre eller fyra stycken om vi ska göra något med kvalitet och precision. Det här märks till exempel när vi vill memorera ett telefonnummer. Det blir lättare när vi grupperar det. Det är lättare att komma ihåg 23 54 76 än 2 3 5 4 7 6. Tre enheter istället för sex.
  1. Det andra vi behöver tänka på är vår tankeprocess är enormt energikrävande – den är mer som en bensinslukande SUV än en snål laddhybrid. Till och med vår muskelkapacitet kan minska med så mycket som 50% vid intensivt tankearbete. Det gör att vi behöver vara väldigt noga med vad vi lägger vår uppmärksamhet på, för hjärnan blir snabbt trött.
  2. Det tredje är att det även krävs energi att tränga bort tankar från medvetandet. Det betyder att saker som vi borde göra eller saker på en mental ToDo lista tar en stor del av vår mentala bandbredd tills vi tar itu med dem.

Sammanlagt betyder det här att vår hjärna inte är gjord för ”att ha många bollar i luften”.

För att det ska vara ordning på den mentala scenen och hjärnan ska få rätt förutsättningar att arbeta ostört behöver vi bland annat prioritera rätt saker och att fokusera på en sak i taget när vi jobbar med en tankekrävande uppgift.

Det betyder att vi denna vecka ska träna fokus.

  • Börja med att stäng av telefon, mailen och andra distraktioner.
  • Om det är något som snurrar i huvudet eller du har en mental todo-lista – skriv ner det på ett papper, så att din hjärna inte behöver ha kvar det i bakhuvudet.
  • Välj ut en uppgift som du beräknar tar mellan 15 minuter till en timme. Gör bara den och inget annat tills den är avklarad. Sätt gärna ett alarm så du inte behöver titta på klockan.
  • Reflektera sen hur det kändes att bara fokusera på en sak utan avbrott.

Denna uppgift kan vara en utmaning, men den kommer frigöra enormt mycket energi om du gör den regelbundet.

Ha det bra, så ses vi i nästa vecka.


Tags

Fokus, Hjärnforskning, Insikt, Kreativitet, lösningar, tankar, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!