december 11

Första uppgiften: Gör ingenting!

0  comments

[responsive_video type=’vimeo’][/responsive_video]

När jag var liten hade vi ofta ”tea-time” hemma som är inspirerat av engelsmännen. Man tar en kopp te i lugn och ro och landar lite i vardagen. Det är ett fint sätt att varva ner, småprata med varandra och filosofera över saker.

Idag är det mycket glesare mellan tillfällena då vi har andningshål i vardagen, fastän den nya forskningen som kommit är kristallklar över att vår hjärna har behov av tid att göra inget särskilt.

Man tar en stund när tankarna får komma och gå utan att fastna i någon särskild tankebana. Ibland när jag säger det får jag svaret att det är slöseri med tid, att sitta där och göra ingenting. Men det är ju faktiskt precis tvärtom.

När vi har en konstant hög tankeverksamhet och löser problem och jagar ett tidsschema på löpande band är det bara en viss del av hjärnan som är aktiv.

När vi slappnar av och låter tankarna vandra fritt börjar hjärnan ställa om och hjärnans olika delar börjar kommunicera med varandra på ett nytt, mer holistiskt sätt. Det gör att det blir en djupare bearbetning av information där nya fakta kan jämföras med gamla fakta, helt nya kopplingar kan göras vilket leder till nya associationer. Helt plötsligt kanske du landar en idé som löser ett problem du stångats med under en längre period.

Det finns en magi i att släppa taget en stund och låta hjärnan göra sin ”grej” utan att vi blandar oss i. Ofta är lösningarna som kommer smidigare, enklare och smartare än vad vi hade kommit på genom att fundera fram dem.

Så denna veckas uppgift är att ta dig tid att bara vara en stund varje dag. Ta en kopp te och sätt dig en stund och bara låt tankarna vandra av sig själv (gärna en stund innan du går och lägger dig, så hjälper det dig att sova bättre samtidigt).

Skulle det vara så att tankarna dras till något speciellt problem, någon oro eller något du ältar, släpp bara taget om den tanken för en stund och fortsätt vara i lugn och ro.

Om det känns jobbigt och otåligheten kryper, så kan du börja med en kortare stund första dagen och öka på under ett par dagar, tills du kan sitta i lugn och ro någon halvtimma.

Om man har ett högt tempo i kroppen, kan det vara svårt att komma ner i varv. Det är ett tecken på att du verkligen behöver träna på detta.

Hör av dig om du behöver hjälp med uppgiften!

Lycka till så hörs vi snart igen!


Tags


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!