juni 14

Den sjunde moderna tidsfällan – Så mycket att jämföra med!

0  comments

Jag läste en gång om en studie man gjorde i en butik om hur kunderna väljer vilken sylt de köper. När man bara hade tre syltburkar att välja på var det enkelt att välja, det gick ganska fort och man var nöjd med den sylt man valt. Sen gav man kunderna ett stort utbud av sylt att välja på och nu blev det mer intressant. Det tog mycket längre tid att välja sylten, man blev mer tveksam och när man väl valt sin sylt var man inte lika nöjd med sitt val. Man funderade fortfarande på om sylten man valde bort kanske hade varit godare än den man valde.

Troligtvis är det inte så stor skillnad på att välja sylt eller något annat i livet. Så länge vi hela tiden ska välja ur ett oändligt sortiment kommer vi inte att vara så särskilt nöjda med det vi väljer – det kan alltid finnas en bättre variant som vi väljer bort. Problemet är att det alltid finns en bättre variant. Du kan alltid sikta lite högre, köpa lite dyrare, lite bättre, lite fler. Att jämföra sitt liv med andras och att ha näst intill oändliga möjligheter kommer att göra oss väldigt olyckliga i förlängningen. Vårt liv och våra tankar kommer att kretsa kring allt vi vill ha men inte har, istället för att uppleva det som finns mitt framför vår näsa här och nu.

Som tur var finns det ett enkelt ”knep” som hjälper oss att bryta detta beteende och gör att vi uppskattar livet på en helt ny nivå. Något som har en omedelbar effekt på humöret, som ger dig inre ro och som kan göra ditt liv till en dröm om du praktiserar det dagligen.

Det enkla knepet kallas för TACKSAMHET!

Se det du har i ditt liv och säg tack! I början kanske det inte känns så särskilt naturligt, framför allt om din hjärna varit inställd på att ”vilja ha” under en lång tid. Men ställ dig själv frågan – Vad är jag tacksam för i mitt liv? – och vänta på svaret! Skriv varje dag ner tio saker du är tacksam för, så tränar du dina ”tacksamhets-muskler”. Allt räknas! Vare sig du är tacksam för att solen skiner, att barnen är friska, du fått ett vykort från en vän, du hittade en jacka du trodde att du slarvat bort, att du fick en lugn stund med en kopp kaffe, att det inte var så mycket köer på väg till jobbet eller att du köpt något du vill ha. Ju fler saker du hittar att vara tacksam för, desto fler kommer du upptäcka.

Livet är för kort för att jaga efter det vi inte har.  I den meningslösa jakten rinner både tiden och livet förbi….


Tags

Älska livet, Livslust, lösningar, stress, Tacksamhet, Tid, Tidsbrist, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!