juni 7

Den sjätte moderna tidsfälla – allt kräver expertis!

0  comments

Tillhör du dem som lyssnar på vad experterna säger?

I en värld där vi är översköljda av information och kunnande är det svårt att veta vem som är expert. Det finns alltid nya rön och fler källor att kritiskt granska. Ett av de främsta sätten att marknadsföra sig är direkt till din e-brevlåda med tips och råd från experten. Innehåll som fabriceras snabbt med utgångspunkt från olika artiklar på nätet och expertisen blir alltmer luddig i kanterna ju längre från ursprunget den kommer.

Risken med alla välmenande expert-råd är att även det som är rätt simpelt blir komplext och görs till något som kräver din tid. Ett exempel är sminkbranschen som fullkomligt exploderat. Istället för att som förr (gäller i alla fall mig) ägna fem minuter åt att förhöja sitt utseende, ägnar sig gymnasieungdomar till kvinnliga VDar åt en sminkritual som bara fotomodeller gjorde förr. Visst raljerar jag lite, men kanske hänger just detta ihop med tanken på att vi är våra varumärken. Vårt fokus ändras från att vara uppgiftsorienterat till att vara självfixerat.

Jag möter kvinnor som är supervassa på sitt yrke, sminkar sig som Kim Kardashian, lagar mat som en gudinna och dessutom håller kroppen i trim som värsta PTn. Fantastiska kvinnor – in i själen trötta kvinnor.

Många gånger handlar det om en sorts perfektionism där man aldrig kan förenkla saker eller ta genvägar. Tyvärr leder det till stress. Och att en väldig massa tid går åt till att hitta sätt att hantera livet, som inte är relevanta om man vill leva ett liv med gnista och glädje.

Googlar man på expert får man upp en härlig bredd med allt från expert inom matlagning, på olika dataapplikationer, till expert på förhistoriska sjukdomar och expert på att hjälpa andra att bli experter (ja, det är sant – hittade en bok med titeln ”Bli expert på 5 minuter”!). Och allt medan begreppet expert urholkas allt mer….

Jag vill inte vara orättvis – det finns många experter som erbjuder värdefull hjälp och dem anlitar jag gärna. Det jag tar upp här är när enkla vardagliga saker som att sminka sig, äta, träna osv. får en allt högre lägsta nivå för att duga.

Jag är övertygad att vi alla skulle må bra av att leva lite mer utifrån vår egen inre expertis. Att bli expert på vad JAG själv behöver för att leva ett fantastiskt liv. Där jag slutar lyssna på andra experters råd vad som är bäst för mig. Där jag börjar lyssna på den diskreta inre rösten, som alltid har mitt bästa i fokus!


Tags

Eget varumärke, Expert, Livslust, Tid, Tidsbrist, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!