april 26

Den första moderna tidsfällan – Överfull kalender

0  comments

När vi fulltecknar vår kalender, förnekar vi oss själva ett grundläggande behov som handlar om att bara vara. Tid utan förutbestämt innehåll. Enligt hjärnforskningens modell Mindplatter, behöver vi tid att bara låta tankarna gå av sig själv, att få kontakt med vårt inre och att koppla bort all prestation.

Tyvärr är det inte många som idag kan uppskatta tid att bara vara. Så många jag pratat med berättar att de aldrig skulle stå ut med att sitta i ett rum med bara sig själv som sällskap. Utan mobil, utan något att göra och utan någon annan.

Även den tid som man tänkt skulle fyllas av meditation eller mindfulness, fylls av ett görande. Man genomför meditationspasset eller den guidade meditationen men är samtidigt på språng. En ständigt närvarande otålighet bakom fasaden av lugn.

Fastän vi avsatt tid för meditation och avkoppling är vi fortfarande uppe i varv och ”gör” meditationen. Det vill säga vi gör tvärtom vad meditation går ut på, men kan ticka av i boxen att vi gjort det.

Det är en stor utmaning att kapa kopplingen mellan tid och prestation. Så klart att vi behöver prestera, men det behövs en balans. Ska du baka ett bröd, måste du låta det jäsa för att det ska bli fluffigt och gott. Ingen skulle stoppa in det i ugnen en halvtimma tidigare bara för att vinna lite tid, då blir brödet inte lika gott.

Vi behöver också jäsa lite för att vårt liv ska bli riktigt gott. Under den tid vi bara är (jäser) händer viktiga saker i vårt sinne. Ett lugnt sinne har helt andra resurser än ett stressigt och låst sinne. Det lugna sinnet öppnar upp för nya tankar, idéer och är flexibelt när det ställs inför oväntade saker.

För att kunna prestera bra och njuta av livet behöver du skapa utrymme både i ditt sinne och i din kalender. Istället för att boka in fler möten med andra, börja med att blockera tid i din kalender där du har ett möte med dig själv. Till en början kanske en halvtimma här och där, sen när du börjar inse hur mycket mer du får gjort och hur mycket bättre du mår, så kan du öka tiden tills du hittar den nivån som fungerar bäst för dig.


Tags

Älska livet, Livslust, lösningar, stress, tankar, Tid, Tidsbrist, tidshantering, Utveckling


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!