maj 16

Den fjärde moderna tidsfällan -TV serier!

0  comments

Allvarligt talat – detta är en tidsfälla som jag är mycket kluven till och som jag faller i om och om igen. Därför lär jag väl skönmåla den lite.

Men jag älskar en bra serie! Att fångas av en intrig, att lära känna karaktärerna. Att vara en del av en värld som är spännande och ny, långt ifrån min egen. Inte för att jag inte gillar mitt eget liv, men det är något lockande med någon som kan se att en lite benknota tillhör en tjugoårig man som varit död i tre år (Bones). Men också vad som händer när en vanlig man helt plötsligt blir president i USA över en natt (Designated survivor). Eller att få reda på vilka regler som gäller i ett amerikanskt motorcykelgäng (Sons of Anarchy).

Precis som förra tidsfällan, sociala media, är denna helt beroendeframkallande. Men på ett lite annat sätt. Här handlar det om att fastna i en saga, i en handling där allt handlar om att fånga mitt intresse. Allt för att jag ska vilja titta ännu ett avsnitt, ännu en säsong. Varje avsnitt avslutas med en cliffhanger som gör att jag bara måste klicka fram nästa avsnitt – NU!

När jag väl är inne i en serie är det svårt att sluta titta, men om jag inte tittat på några veckor har jag svårt att ta upp där jag avslutade. Därför blir jag snabbt avvand. Det enda som hjälper för är att inte börja titta, att bestämma mig för att göra något annat istället. Då har jag en chans att bättre använda tiden IRL med egna kreativa projekt.

Det jag mest av allt ogillar är att det ibland inte känns som om det är jag som styr, utan att jag är fast i någon annans försök att snärja mig (och det är ju precis det som händer). Det är att ge bort sin tid och kraft. De perioder jag inte tittar på någon tv-serie märker jag att jag hittar på fler saker som jag egentligen vill göra och som jag säger mig inte ha tid till.

Men, med tanke på hur späckad vår värld är idag, så är kanske den tiden vi tittar på serier en av de få där vi kan släppa taget om måsten. Där vi får en stunds avkoppling och kan fly in i en annan värld en stund.

Som jag sa är detta en tidsfälla som jag allt för ofta går i själv och har därför inte många snusförnuftiga råd om att hålla sig borta 😉


Tags

Kreativitet, stress, tankar, Tid, Tidsbrist, tv-serie


You may also like

Vem har du på din axel?

Vem har du på din axel?

Bästa tillfället för viktiga beslut!

Bästa tillfället för viktiga beslut!